Ketahui Khasiat Tomyam
Banyak khasiat yang terkandung dalam Tomyam. Selain menjadi penggemar
tomyam, mari kita belajar tentang khasiat yang terkandung di dalam
tomyam.
HALIA
Halia
atau nama saintifiknya Zingiber officinale dari keluarga zingiberaceae
kaya dengan kandungan kalium (125 miligram), fosforus (63mg) dan kalsium
tenaga (52 kilokalori) selain protein, karbohidrat, gentian, vitamin C
dan niasin.
Selain berbau harum, campuran halia dalam masakan
menjadi pembuka selera makan. Selalunya halia ditumbuk atau dimayang
halus, ditumis bersama perencah lain untuk masakan sup, kari, sambal,
rendang dan tomyam.
BAWANG BOMBAY
Di dalam Bawang
Bombay terdapat kandungan allicin, asam amino, kalsium, mangan, sodium,
sulfur, vitamin C, vitamin E, minyak asiri, quercitin, dan curcumin
Berdasarkan penelitian, bahan-bahan yang dikandung oleh Bawang Bombay
memiliki manfaat untuk menekan kadar kolesterol dalam darah,
meningkatkan jumlah HDL (kolesterol baik) hingga 30%, memperbaiki
penyempitan pembuluh darah dan hipertensi, meredakan pilek, meredakan
sakit perut, menurunkan kadar gula dalam darah, mencegah kanker,
mencegah pemecahan insulin di hati, merangsang produksi insulin oleh
pankreas, dan menekan serangan osteoporosis.
CENDAWAN TIRAM
Kajian mendapati cendawan boleh mengurangkan kandungan gula dan
menambah insulin di dalam darah, membunuh beberapa jenis virus yang yang
membawa penyakit berjangkit dan turut berperanan sebagai agen
mempertahankan badan dari serangan barah. Namun tidak semua cendawan
boleh dimakan dan ada juga cendawan yang beracun.
BAWANG PUTIH
Meningkatkan sistem imunisasi Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa
pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga
minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan
jangkitan dan tumor.
Mengurangkan kolesterol dalam tubuh
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai
kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko
penyakit jantung.
CILI MERAH
Cili mengandung
capsaicin yang akan mempercepat metabolismedan membantu tubuh membakar
kalori lebih cepat. Hal ini terjadi keranacapsaicin meningkatkan suhu
tubuh dan berperanan dalam meningkatnya degupan jantung. Lebih jauh,
kajian menunjukkan orang yang hobi makan pedas biasanyamakan dalam
jumlah yang sedikit sehingga berat badan lebih terjaga.
Cili
menyehatkan jantung dengan cara mencegah pembekuandarah. Penelitian juga
menunjukkan kadar kolesterol jahat/LDL boleh mencegahoksidasi yang
menyebabkan penyumbatan pembuluh darah. Capsaicin jugaefektif melawan
inflamasi, yang telah diidentifikasi sebagai faktor risikopenyakit
jantung.
BROKOLI
Brokoli merupakan
sayuran yang sangat bagus untuk melawan dan mencegah kanker. Agen anti
kanker yang terkandung di dalamnya yaitu indoles, sulforaphane ( zat ini
akan membentuk enzim yang mampu melawan kanker, diabetes, penyakit
jantung, osteoporosis, and tekanan darah tinggi), Isothiocyanate,
glukosinolate, ditihiolthione, dan beta karoten.
TOMATO
Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini
dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah
jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu
menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak
berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan
mengembalikan keremajaan kulit.
AYAM
Memudahkan
penghadaman serta membetulkan imbangan badan, baik untuk otak dan badan,
serta mencantikkan rupa paras. Walau bagaimanapun jika dimakan terlalu
banyak boleh menyebabkan penyakit sendi dan yang terbaik ialah daging
ayam betina yang tidak bertelur.
No comments:
Post a Comment